Историята

Политическа партия „Българи за Алтернатива на Страха, Тоталитаризма и Апатията“ – БАСТА е политически проект, който създадохме през лятото на 2013 г. Идеята за него се роди вследствие на разочарованието и несъгласието ни с порочните практики и начини за вземане на решения, които битуваха в политическа партия ГЕРБ, и които пряко накърняваха нашите права като свободни граждани и демократично мислещи хора. В намерението ни да основем нова политическа формация, различна от досега съществуващите в България, към нас се присъединиха министри, депутати, кметове, общински съветници и областни управители, били част от ГЕРБ.

Няколко месеца по-късно – на 30 август 2013 г. в град Етрополе, 126-има души съставихме Инициативен комитет за учредяване на политическа партия БАСТА. За по-малко от един месец проектът ни БАСТА набра популярност и събра множество привърженици. Така на 22 септември 2013 г. - денят, в който България отбелязва 105 години от обявяването на нейната Независимост, 1625 души учредихме Политическа партия БАСТА. Датата за провеждане на Учредителното събрание не избрахме случайно. Така ние от БАСТА за пореден път искахме публично да заявим, че от този ден нататък сме свободни личности и политици – верни на идеите си, независими и неподвластни на външен натиск. Затова и първите думи, с които определихме партията и своите членове бяха, че БАСТА е алтернатива на страха и тоталитаризма и място, което е събирателно за апатичните хора в страната, разочаровани от статуквото на политическата система. Именно затова думите „алтернатива“, „страх“, „тоталитаризъм“ и „апатия“ намериха място в абревиатурата БАСТА.

В месеците след Учредяването екипът ни работи активно по изграждането на структурите на партията в цялата страна и обработи документите, необходими за издаването на съдебната ни регистрация. Така в края на 2013 г. БАСТА беше регистрирана от Софийския градски съд като политическа партия с 4625 членове, чийто брой продължава да расте и към настоящия момент.

Бързи връзки

Has no connect to show!